Theater na de Dam | Theaterroute over de Tweede Wereldoorlog

De Rijswijkse Schouwburg • 10m
Scroll

Na 2 jaar voorbereiding werd er een theaterroute over de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd door de Rijswijkse Schouwburg in samenwerking met Theater na de Dam. De theaterroute genaamd ‘Open Ogen’ werd twee keer bewandeld op zaterdag 4 mei. 

 

Theater na de Dam is een jaarlijkse landelijke traditie sinds 2010. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking geven theatermakers en artiesten in heel Nederland deze dag met onderliggende thema's extra betekenis en vergroten zij op interactieve wijze de betrokkenheid van de huidige generaties Nederlanders. 

Wanneer volg je simpelweg orders, hoe bepaal je wat het juiste pad is en wat doe je als ook de mensen die je vertrouwt lelijke fouten maken? In ‘Open Ogen’ onderzochten tien jonge spelers wat het betekent om in tijden van oorlog de waarheid en je eigen onvolkomenheden onder ogen te zien, onder begeleiding van (lied)schrijver en maker Orihana Calcines. Met ‘Open Ogen’ liep het publiek zo de geschiedenis van Rijswijk in.

 

 

Het theaterpubliek werd eerst langs een woonhuis met struikelstenen geleid. Het theatergezelschap legde uit hoe de mensen achter deze stenen om het leven zijn gebracht in het concentratiekamp Auschwitz. De route werd voortgezet langs huizen waar meerdere Joodse gezinnen woonden. Daarbij werd ook verteld over hoe een broer van iemand het leger in gedwongen werd.

In het oude centrum van Rijswijk zat een verzetsgroep verscholen, op de locatie waar tegenwoordig Galerie Arti-Shock Rijswijk is gevestigd. Er werd uitgebeeld hoe zij de communicatie van de oppositie hinderden met kranten. Vaak werd dit gedaan door kinderen en vrouwen omdat die niet opvielen in het straatbeeld en ook niet snel werden verdacht. Bij het Gedenknaald in Rijswijk werd verteld over een Duitser die een verzetsstrijder ontmantelde. De verzetsstrijder werd opgepakt.

In hetzelfde park werd de laatste naoorlogse scene opgevoerd door Theater na de Dam. Samen met het publiek werd er gepolst wie van de in de theaterroute uitgelichte personen de oorlog hadden overleefd en wie niet. Het deelnemende publiek gaf naderhand aan geïnformeerd en ontdaan te zijn door de geschiedenis die werd gedeeld tijdens de theaterroute.

 

 

Jongeren gezocht

Ben jij tussen de 12 en de 20 jaar en klaar om mee te doen aan een belangrijke theatervoorstelling? Hou je ook van verhalen vertellen, theater en geschiedenis? Geef je dan op en speel mee in deze theatervoorstelling voor het landelijke project Theater Na de Dam 2025! Meedoen is gratis, maar kost wel honderd procent inzet, aanwezigheid en nieuwsgierigheid!

 

Wat ga je doen?

Samen met makers en andere jongeren uit Rijswijk en regio maak je een bijzondere voorstelling. “We zijn op zoek naar spelers die willen maken, of makers die willen spelen”. Heb je interesse om mee te doen aan Theater Na de Dam 2025 in Rijswijk of wil je meer weten? Mail dan naar Laura van der Leeuw, projectleider Theater na de Dam: laura@rijswijkseschouwburg.nl.

 

Mogelijk gemaakt door:

 

 

Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden