Plak op Coming Out Day de vlag uit solidariteit met de queer community

Scroll

Coming Out Day komt eraan. 

 

Volgende week woensdag, op 11 oktober, wappert in Rijswijk de regenboogvlag om extra aandacht te vragen voor de positie van de LHBTIQ+-community in Rijswijk. Het statement van deze internationale dag is dat je helemaal jezelf mag zijn, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. Zo ook in Rijswijk. 

Voor Rachied (27), medisch trainer uit Rijswijk, is Coming Out Day een dag om gezien te worden. “Ik wil mensen die nu nog in de kast zitten vooral het gevoel geven dat ze niet alleen zijn. Ik ben zelf tijdens de Pride maand uit de kast gekomen, juist omdat ik me in die periode niet alleen voelde.” Mylèen (27), vrijwilliger bij ExpEx, vult aan: “Voor mij betekent Coming Out Day vooral dat je mag leven op de manier die je zelf wilt, maar dat is soms lastig. Dat pik je op uit hints in de samenleving.” 


Mylèen geeft het volgende schoolvoorbeeld: “Als je er uitziet als meisje of wanneer je je als meisje identificeert, wordt al snel de vraag gesteld welke jongen je leuk vindt of op welke type man je valt. Het voelt niet als een optie om daarvan af te wijken. En als je dat wel doet, vinden je klasgenoten je al snel raar.” Mylèen is vrijwilliger bij ExpEx, waar jongeren met ervaring in de jeugdhulp als ervaringsdeskundige en vanuit het perspectief van de jongeren, de jeugdhulp helpen te verbeteren. 


Tim (25) is jeugdwerker bij Welzijn Rijswijk. Vanuit deze organisatie is hij begonnen met de Regenboog Jongeren, een maandelijkse groep voor LHBTIQ+-jongeren in Rijswijk, omdat voor sommigen de locatie van het COC Den Haag of DWH in Delft te ver weg is. “Nu bieden wij een keer per maand ruimte voor jongeren in Rijswijk”, vertelt hij. De bijeenkomsten bestaan uit een gezamenlijke maaltijd en een activiteit, zoals films kijken, pronouns buttons maken of discussiëren over een actueel onderwerp. Voor meer informatie over deze groep kan je mailen met jeugd@welzijn-rijswijk.nl of bel/app Tim persoonlijk op 06-58069284. De bijeenkomsten zijn één keer per maand op donderdag tussen 18.00 en 21.00 uur en gratis! 
 


Belangrijk 
De Coming Out is het moment dat een persoon genoeg moed, ruimte en veiligheid heeft gevonden om zijn, haar of diens seksuele geaardheid of genderidentiteit te openbaren. Veel mensen komen pas na hun eindexamen uit de kast. “Daarom zijn GSA’s zo belangrijk”, zegt Jodie (26) coördinator Gender and Sexuallity Alliance (GSA) bij het COC Haaglanden. De GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn. Leerlingen en docenten organiseren bijeenkomsten en acties voor LHBTIQ+-leerlingen op school. Jodie ondersteunt GSA’s met raad en daad. Bij Maaike Frankena, Coördinator Voorlichting kunnen scholen gastlessen over gender en seksuele diversiteit aanvragen. “Een goed gesprek met nieuwe inzichten” vat ze de lessen samen. Het COC heeft veel kennis en kunde in huis om te helpen bij  het opstellen van een LHBTIQ+ vriendelijk leef- en leerklimaat op scholen. Een gastles aanvragen kan via www.cochaaglanden.nl/voorlichting. Kijk voor meer informatie over GSA’s of het maken van een kennismakingsgesprek op https://cochaaglanden.nl/gsa.  


Kijk in deze krant en plak de vlag achter je raam. Maak een foto en zet die op de socials #plakdevlag! 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden