Onbeperkt Leefbaar: Internationale Vrouwendag Rijswijk 2023

Scroll
 
Op 8 maart 2023 werd Internationale Vrouwendag gevierd in Rijswijk in Stervoorde. 

 

Dit is een dag waarop er is stilgestaan bij gelijke kansen, versterking van de positie van vrouwen en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Het is ook een dag waarop de sociale, culturele en politieke prestaties van vrouwen worden gevierd.

Video file

Deze viering had als thema ‘Onbeperkt leefbaar’. Tijdens deze bijeenkomst is er stilgestaan bij wat bereikt is en wat er nog moet gebeuren op het gebied van vrouwenrechten en veiligheid. 

Alle gasten kregen bij binnenkomst een compliment aangereikt. Daarna werd het programma geopend met het gedicht ‘Het Paspoort’. Na de officiële opening kwamen de deelnemers van ‘Dol op Wol’ het podium op met eigengemaakte items. Onder het genot van een heerlijke lunch werden de gasten vermaakt met poëzie-optredens en muziek.

 

Image
Internationale Vrouwendag 2023 5
Michel Heerkens Fotografie

 

Tijdens het onderdeel ‘verhalen van de vrouwen uit Rijswijk’ kregen vrouwen de gelegenheid om te vertellen over kunstwerken die zij maken omtrent het onderwerp vrijheid. De dialoog werd geopend door burgemeester Huri Sahin. Samen met de dagvoorzitter Frans ging het gesprek over ‘veiligheid en huiselijk geweld’.

Burgemeester Sahin: “Iedere 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, puur en alleen om het feit dat ze een vrouw is. Daar praten we niet voldoende over. Alleen daders aanpakken is niet effectief, want dat is al te laat. We moeten vrouwen weerbaarder maken, erover praten en bewustwording creëren over het onderwerp.

 

Image
Burgemeester Sahin Internationale Vrouwendag Rijswijk 2023
Michel Heerkens Fotografie

 

De middag werd afgesloten met een modeshow van vrouwen uit verschillende landen. Zij lieten zien hoe mooi en bijzonder hun oorspronkelijke kleding is. Met een persoonlijk verhaal werd dit nog even extra benadrukt. Ook aan het publiek was te zien dat dit aansloeg. Na afloop was er gelegenheid voor een feestelijk samenzijn en het bekijken van de kunstwerken, gedichten en de informatietafels.

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden